Hamamböcekleri gün boyunca nemli, sıcak yerlerde sürüler halinde bulunurlar. Çöplükler, lağımlar, çöp atıkları, dolap içleri, mutfak, banyo, fırın içi, tuvalet vb. yerler hamamböcekleri için ideal yaşam ve üreme alanlarıdır. Hamamböcekleri gündüzleri loş yerlerde geçirirler, geceleri ise çevrede bulunan yiyeceklere saldırırlar. Özellikle şekerli ve nişastalı gıdaları severler. Gece ışık açıldığında ortadan kaybolup gizlenirler.
Hamamböcekleri yumurta, nift ve ergin evre geçirerek yarı başkalaşım ( hemimetabol ) geçirirler. Ülkemizde en çok görülen türleri Alman Hamamböceği ( B. Germanica ), Oryantal Hamamböceği ( B. Orientalis ) ve Amerikan Hamamböceği ( P. Americana ) ‘ dır.
Blatella germanica ‘ nın boyu 10 – 15 mm kadar olup rengi sarımsı – kahverengidir. En yaygın olarak görülen türdür. Erkek ve dişilerde kanatlar vücut hizasını geçer. Blatella orientalis ‘ in boyu 20 – 27 mm kadar olup rengi koyu kahverengi – siyahtır. Dişilerde kanatlar rudimenterdir. Erkeklerde vücudun 2/3 üne kadar uzanır. Periplanata americana ‘ nın boyu 30 – 40 mm kadar olup rengi kırmızı – kahverengidir.
Hamamböcekleri yumurta, nift ve ergin evre geçirerek yarı başkalaşım ( hemimetabol ) geçirirler.
yumurta sayısı yum. açılma süresi nift süresi ergin süresi yıllık nesil sayısı
B. germenica 49 21 gün 49 gün 3 – 6 ay 4
B. orientalis 86 60 gün 150 – 300 gün 1 – 6 ay 1 – 2
P. americana 28 40 gün 5 – 15 ay 1 yıl 1